Zoals we allemaal ondertussen weten is het belangrijk om de voorkennis te activeren om hierop voort te bouwen. Wij zagen hier als groepje een mogelijkheid om Menti in te zetten. In deze blog gaan wij hierop terugkijken, beschrijven we wat er is gedaan en hoe het verliep. We geven wat tips om deze les tot een succes te laten komen en hoe je kunt werken met Menti.
Deze les is de eerste les van een nieuw hoofdstuk. Het gaat om hoofdstuk 2 van een 3GT groep. De methode die wij gebruiken is Getal & Ruimte. De klas bestaande uit 26 leerlingen. Kenmerkend voor deze klas is het verschil in concentratie. Het niveau van de klas is vrij hoog, alleen de concentratieboog is bij sommigen erg laag. Zodra je iemand kwijt raakt is het lastig deze leerling weer terug te krijgen.
De les
Na de vorige toets te hebben besproken heeft deze les plaatsgevonden. Omdat er met de telefoon gewerkt zal worden zijn wij huiverig dat er gauw andere dingen gaan gebeuren. Om het in goede banen te laten lopen hebben wij dus extra aandacht gegeven aan de instructie.
Hierbij is benadrukt dat het anoniem is, zo proberen wij de leerlingen veilig te laten voelen.
Wat doet Menti
De leerlingen vullen op hun telefoon verschillende woorden in die ze denken dat bij meetkunde past. Hier maakt Menti een woordenweb van en visualiseert deze gelijk. Door aan te geven dat het niet loont om gekke woorden in te vullen kun je dit voorkomen. Nu zit je met een woordenweb waarvan leerlingen denken dat het aansluit bij het hoofdstuk.
Gekke antwoorden
Om te voorkomen dat leerlingen gekke antwoorden invullen hebben wij de beamer afgesloten. Hierbij is benadrukt dat de docent alle antwoorden al kan zien, maar de leerlingen dus nog niet. Mochten er gekke antwoorden komen zal de beamer niet aangaan en hebben ze laten zien niet met de telefoon over weg te kunnen.
Uitvoering
De les werd heel positief ontvangen door de leerlingen, ze vonden het fijn om ze de antwoorden in te kunnen tikken en er gingen veel lampjes branden bij de antwoorden van anderen. Zo leerden ze ook nog van elkaar.
Belangrijk is om van te voren wel een inschatting te maken van wat je denkt dan de leerlingen zullen antwoorden, hierdoor kun je eventueel vervolg vragen bedenken en erop anticiperen. Het bespreekbaar maken en doorvragen op de antwoorden van de leerlingen zal de voorkennis nog beter activeren.
Terugblik
Kortom, het werken met Menti is een waardevolle ervaring geweest. Leerlingen en docent hadden het idee effectief te werken en het gaf een prettige visualisatie.
Om het goed te laten werken moet je wel nagaan of het haalbaar is dat de leerlingen geen gekke antwoorden intikken, en hoe je hiernaar gaat handelen. Wij kozen ervoor het aan te geven en de beamer uit te zetten, dreigend met straf als het gebeurt. Echter geloof ik wel dat er een betere manier moet zijn.
Ook moet je jezelf afvragen welke antwoorden er zullen komen, hierdoor kun je makkelijker anticiperen en is het minder improviseren. Bereidt vragen voor bij de antwoorden waarvan je denkt dat ze voor gaan komen.